V júli 2021 najlepšia svetová someliérka Jancis Robinson hodnotila naše vína. Všetkých 5 vzoriek, ktoré sme jej poslali, dostali od 16 do 16,5 bodov, teda ich považuje za distinguished alebo superior. Ďakujeme, Jancis!
Rizling rýnsky r. 2006 – 16,5 b.
V pollitrovej fľaši s prívlastkom bobuľový výber. Vyrobený v nerezovom tanku a naplnený v r.2008(!). Zvyškový cukor 48 g/l.
Zelenkavo-zlatá farba. Rozvíjajúca sa vôňa. Toto víno má ozajstný rizlingový charakter a jemnú kyslosť, ktorá vyvažuje jeho sladkosť. Výrobcovia môžu byť na tento miestny výraz odrody, zrelosť a dlhovekosť vína právom hrdí. Viem si predstaviť someliéra, ktorý sa popýši širokou paletou vín a na záver večere vytiahne túto zvláštnosť ako čerešničku na torte.
https://www.fundusregius.sk/sk/obchod/rizling-rynsky-2006/
Cabernet Sauvignon 2013 – 16,5 b.
Nezvyčajnosťou je, že toto víno je bobuľový výber – hrozno bolo zbierané až neskoro v decembri v roku 2013. Nafľašované v r. 2019 po 12 mesiacoch dozrievania v barikových sudoch a potom v nerezových tankoch.
Žiarivá hlboká rubínová farba s peknými odtieňmi na okraji. Veľmi opulentná vôňa Cabernetu Sauvignon. Žiadny náznak vo vôni, že by víno malo byť sladké (keďže je to bobuľový výber). A naozaj nie je! Je to veľmi úctyhodný suchý Cabernet, ktorý krásne zrel a je príjemný na pitie. Možno mohol byť vystavený viac kyslíku predtým, ako bol naplnený do fliaš, alebo fľašovaný o niečo skôr – na konci je mierne zovretý a toto víno určite potrebuje k sebe jedlo – ale ovocie v ňom bolo úžasné. Výnimočné!
https://www.fundusregius.sk/sk/obchod/cabernet-sauvignon-2013/
Tramín červený 2019 – 16 b.
Prvé víno z tejto najvýchodnejšej časti Slovenska, ktoré vyrobili vnuk a dve dcéry bez zakladateľa tohto 12 ha vinárstva, docenta matematiky Jána Regendu.
Jemne medená farba. Vôňa je veľmi bohatá, takmer ako keby boli niektoré bobuľky botrytizované, čo mohlo vzniknúť vďaka blízkej vodnej ploche. Víno je na záver suché, ale intenzívne a takmer ťažké, ale nie násilné. Má (práve) dostatok kyslosti a pripomína mi bohaté perníky. Alkohol je v cieli trochu zrejmý, a tak je toto víno ideálnym partnerom k pikantnému pokrmu z diviny. Cítim v ňom prirodzený charakter tramínu. Je to dobre vyrobené a čisté víno – výraz teplého podnebia.
Sauvignon 2007 – 16 b.
V pollitrovej fľaši s prívlastkom hrozienkový výber. Vyrobený v nerezovom tanku a naplnený v r. 2008(!). Zvyškový cukor 50 g/l.
Hlboké zlato. Menej výrazná vôňa (možno jej malo v minulosti viac?). Stredne sladké až sladké s dobrou kyslosťou, ale nie príliš botrytizované. Svieže, so zeleným zábleskom suchého Sauvignonu 2008 z rovnakého zdroja. Nie som si istá, k čomu by sa toto víno hodilo – k slaným tvrdým syrom? Náznak pikantnosti a pozoruhodná trvácnosť.
https://www.fundusregius.sk/sk/obchod/sauvignon-hrozienkovy-vyber-sladke/
Sauvignon MMVIII – 16 b.
Nafľašované v r. 2016(!) po dozrievaní v tanku. Rodina verí, že víno je z dávneho klonu odrody Sauvignon, ktorý do oblasti pravdepodobne priniesli mnísi.
Medeno-zlatá farba. Dozvedela som sa, že „niektorí francúzski výrobcovia Sauvignonu nad týmto vínom žasli“ a že je vzácne, ako si zachovalo sviežosť. Dlhá vôňa. Má dobrú kyslosť a pozoruhodnú integritu na podnebí. Opäť dosť veľa alkoholu. Zaujímalo by ma, aké by to bolo víno, keby sa hrozno zbieralo o niečo skôr? Veľmi dobrá saténová textúra a určitá zeleno-ovocná kyslosť. Určite sui generis. Nijako sa nepodobá na žiadny Sauvignon, s ktorým som sa stretla. Zaujímalo by ma, či to môže byť Sauvignonasse/Friulano s tým zeleným zábleskom? Len taký nápad…